En Rijvaardigheid

Uniek in Nederlands sinds drie jaar, onze rijvaardigheidstrainingen op het circuit van Raceway Venray voor aankomende rijbewijs cursisten. Je leert hier eerst het wegrijden, opschakelen, kijken, sturen en stoppen met een auto. En je krijgt een parkeer en manoeuvreer handigheid waar iedereen blij van wordt.

Oefenen op het Autosportcircuit

Dankzij Autosport weten we welke voertuig bedieningen gevaarlijke uitwerkingen hebben op de stabiliteit van een voertuig, het stuurgedrag of het remmende vermogen ervan. Coureurs dagen de grenzen uit en nieuwe baanrecords en kampioenschappen worden gewonnen. Snel of hard rijden vereist moed, verstand en het besef dat grip ineens weg kan zijn als de ondergrond of techniek plotseling veranderd. Door olie, water, vuil of een fout. Het zijn bewust genomen risico's door de coureur en het is fantastisch om deze durf, mentaliteit en talent te zien op een autosportcircuit.

Als we kijken naar het soort ongevallen op de weg, dan kunnen we nog veel leren van een coureur. Automobilisten die met een ingetrapte koppeling de rotonde oprijden bijvoorbeeld. Een coureur verklaart zichzelf voor gek als hij/ zij met een ingetrapte koppeling een bocht in zou moeten sturen! Het resultaat van zo'n actie zal eindigen in een crash met dure gevolgen, zo weet iedere coureur met een racelicentie.

Vroeger gaven wij trainingen aan ervaren en professionele bestuurders, nu zijn we een rijschool voor onervaren bestuurders. Maar toen of nu, uit alles blijkt dat veel cursisten onzeker zijn/ blijven over hun rijvaardigheid. Deze onzekerheid resulteert in onnodige rijlessen, gezakte rij-examens, parkeerstress, allerlei schades, botsingen, slipgevallen, rij-angsten, etc. De kern van dit probleem blijkt telkens bij de basis van het autorijden te liggen. De ontwikkeling van het handen- en voetenwerk, de rijvaardigheid.

Rijvaardigheid is dus het belangrijkste onderdeel van een rijopleiding en toch wordt hier maar weinig tijd en aandacht aan gegeven. Deels omdat jongeren al snel iets denken te kunnen, deels omdat verschillende ouders, examinatoren en instructeurs van mening zijn dat je het autorijden pas leert ná het behalen van je rijbewijs. Want dan gaan we rijervaring opdoen. Het zelfvertrouwen en verkeersinzicht zal verbeteren, de kijktechniek zal minder schools worden en na een gesloopte koppeling, kapotte velg, lekke band en/ of een paar deuken, uiteindelijk leren de meesten het autorijden ook wel op hun eigen manier!

Hoe dan ook, wij zien het leren autorijden liever op een andere manier ontwikkelen en daarom hebben we een nieuw opleidingsplan ontwikkeld waarin rijvaardigheid weer centraal is komen te staan met uitdagende rijvaardigheidsoefeningen en de belangrijkste verkeerskennis om een veiliger verkeer mogelijk te maken voor de nieuwe generaties.

Voor ons is het oprichten van deze bijzondere rijschool een logisch gevolg na ruim 20 jaar te hebben gewerkt binnen verhoogde rijvaardigheid, specialistische rijopleidingen en autosport trainingen. Wij hebben ervaren dat de bedieningsfouten van ervaren bestuurders dezelfde zijn waar beginnende bestuurders ook moeite mee hebben. Bij iedereen is/ was de oorzaak: Te weinig trainingstijd naar het rijbewijs en/ of de herhaling ervan!

Conclusie: Autorijden leer je dus helemaal niet zo goed na het behalen van het rijbewijs! Alle reden voor een rijopleiding waarbij het handen- en voetenwerk weer eens echt mag ontwikkelen en de cursist een leuke uitdagende cursus autorijden krijgt voorgeschoteld.

 

Het plezier van beheersing

Bij de Rijbewijs Experiences draait het om plezier en het willen kunnen beheersen van een auto. En dat is gelukt met leuke en leerzame rijvaardigheidsoefeningen op gave autosport circuits in allerlei les- en race auto's, aanvullende workshops en de juiste theorie. We leren je gewoon eerst de juiste basis, het betere handen- en voetenwerk, en volgens de officiële rijprocedure die het CBR & KNAF ook raadplegen. Naar de auto toelopen en het starten tot en met het wegrijden, opschakelen, kijken, sturen en stoppen oefenen. Zo stap jij straks vol vertrouwen in een lesauto en je bespaart flink op de resterende rijlessen op de weg.

 

De voordelen

  • De beste basis voor rijvaardigheid begint op het circuit
  • Starten vanaf 15 jaar, de opleidingskosten uitspreiden
  • Geen gevaarlijke lesauto capriolen meer in het verkeer 
  • Voorkomen van rijangsten en andere rijstijl beperkingen
  • Les krijgen van gediplomeerde rij-instructeurs & coureurs
  • Leuker trainen op het circuit met bijbehorende veiligheid

 

Voor jonge coureurs

De Rijbewijs Experiences geeft ook antwoord op de irritaties van veel autosport-coaches. Want het merendeel van de beginnende coureurs die uit de kartsport komen, hebben maar met twee pedalen leren rijden. De bochtentechniek in een auto hebben ze snel onder controle maar het goed en snel wegrijden en het schakelen zijn vaak een probleem. Dus zodra de lengte of leeftijd er is om in een raceauto te stappen, ook dan zijn de Rijbewijs Experiences een goede voorbereiding op het veilig en/ of snel kunnen autorijden.

 

Kortom…

Wil jij op een leuke, veilige en betere manier het autorijden aanleren en straks geld besparen en goed voorbereid de weg op? 

Meld je dan nu aan voor de Rijbewijs Experiences. Soms is er ook een Junior Edition, dan mogen kinderen vanaf 12 jaar al instappen en meedoen met allerlei uitdagende en leerzame behendigheidsoefeningen met les/ race-auto's, andere voertuigen en een stukje theorie voor op de fiets, scooter of voorbereidend op het rijbewijs.